top of page

Vihreä kuluttaja – myyttikö?

Puunjalostajien kevätseminaari 2019 tarjosi monipuolisen ja kiinnostavan kattauksen biometsäteollisuuden uusista tuulista. Tunnetut asiantuntijat kertoivat tämän päivän kuluttajatrendeistä, vastuullisuudesta ja uusista biopohjaisista arkipäivän tuoteratkaisuista. Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen on nyt isosti läsnä lähes kaikkialla. Vallitsee suorastaan yhteinen tahtotila tehdä oikeita valintoja maapallon pelastamiseksi. Uudenlaisia puupohjaisia ratkaisuja kehitetään koko ajan, lähinnä korvaamaan ympäristölle haitallista muovia. Uusia kuluttajatuotteita tuleekin markkinoille koko ajan lisää. Näistä ehkä eniten julkisuutta viime aikoina ovat saaneet muovia korvaavat pakkaukset, paperista tehdyt pillit, biohajoavat kahvikupit ja esimerkiksi puukuidusta valmistetut tekstiilit. Selluloosapohjaiset tekstiilit ovat nyt vahvassa nousukiidossa, kun useita uusia ympäristöystävällisempiä menetelmiä on Suomessa kehitetty.


Muoviton tulevaisuus ja toisaalta ”I love muovi”- kampanjointi tuottaa peruskuluttajalle suurta päänvaivaa, mitkä ratkaisut ja toimenpiteet ovat loppujen lopuksi järkeviä ja mahdollisia. Muoveja on monenlaisia, eikä edes muovin määritelmä ole kaikille itsestään selvää. Muovien hyviä ominaisuuksia ei ole helppo imitoida tai korvata muilla materiaaleilla. Ei pidä myöskään unohtaa, että muoviakin voidaan tehdä selluloosasta!


Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon ja moni on valmis pieniin ja ehkä vähän isompiinkin elämäntapamuutoksiin sen vuoksi esimerkiksi luopumalla lihansyönnistä tai käyttämään auton sijasta pääosin julkisia kuluvälineitä. Mutta kuinka moni kuluttaja on ihan oikeasti ja määrätietoisesti valmis radikaaleihin muutoksiin hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Esimerkiksi luopumalla sisävessasta, päivittäisestä suihkussa käynnistä, jääkaapista, etelään suuntautuvista lomamatkoista tai laskemaan reilusti huoneistonsa lämpötilaa? Mutta yhtä kaikki- vaikka kansainväliset ilmastosopimukset ja teollisuuden suhteellisten hintojen muutokset ovat avain maailman keskilämpötilan hillitsemiseksi, pienistä puroista ne valtameretkin syntyvät -tärkeää on olla mukana hyvän ja kaikille yhteisen asian puolesta. Niin mekin teemme HerääPahvi! -hankkeessa.


Teksti: Ulla Häggblom 2019

22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page