top of page

Kaurasta syntyvät sekä leipä että pakkaus

Muutaman vuoden kuluttua kaupasta voi saada kauraleipää, joka on pakattu osittain kauran kuoresta valmistettuun pape­riin.


”Kauran kuorella voidaan korvata jopa 20 prosenttia paperin valmistukseen käytettävästä kuidusta, ja silti säilyttää tuotteen tekniset ominaisuudet”, tutkimuspäällikkö Pekka Saranpää Luonnonvarakeskuksesta kertoo.


Saranpää kollegoineen tutkii erilaisten elintarviketeollisuuden sivuvirtojen käyttöä pakkausmateriaalien valmistuksessa Herää Pahvi! -hankkeessa.Ensimmäiset kaurapaperin koe-erät ovat valmiit. Niihin käytetty kaurankuori jauhettiin vain kevyesti, joten kuoren kappaleet erottuvat selvästi paperin pinnalla.


Tuote täyttää elintarvikepakkauksille asetetut vaatimukset, jotka edellyttävät, ettei pakkausmateriaalista siirry ruokaan mitään terveydelle haitallista.


Elintarviketeollisuudessa pakkauksia käytetään paitsi suojaamaan tuotetta myös brändin rakennuksessa. Omien sivuvirtojen hyödyntäminen pakkauksissa on mielikuva, jota ympäristötietoiset yritykset mielellään viestivät asiakkailleen.


Esimerkiksi Barilla ja Kellogs ovat kiinnostuneet omien sivuvirtojensa jalostamisesta ja samppanjavalmistaja Veuve Clicquot käyttää jo nyt sivutuotteena syntyviä rypäleiden kuoria kartonkipakkauksiinsa.


Saranpään mukaan sivuvirtojen jalostaminen ei ole vain ecodeluxea (ekoluksusta). ”Resursseista tulee pulaa. ”


Esimerkiksi kaurakartongin kohdalla kuoren käyttö olisi Saranpään mukaan myös taloudellisesti järkevää.


”Sellu on huomattavasti arvokkaampaa kuin polttoon menevä kauran kuori. Samalla sellukuitua säästyy muihin, korkeamman jalostusasteen sovellutuksiin, kuten nanoselluksi.”

Herää Pahvi! -hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke, jossa mukana ovat Luonnonvarakeskus, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Design Forum Finland. Hankkeen aikana uudenlaisia, sivuvirtoja hyödyntäviä pakkauksia pyritään kaupallistamaan yhdessä luovien alojen kanssa. Vuonna 2018 alkanut hanke jatkuu vuoteen 2020.Teksti: Maria Latokartano Sivun yläreunan kuva: Antti Haapio, Tamk Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 25.11.2019 Artikkeli on julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

37 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page