top of page

Kauran kuoresta paperia paperikoneella

Kauran kuorisäkit auton perään ja menoksi… Puuhamaan viereen Tervakoskelle suuntasi matkamme paperia tekemään. Eikä tosiaan mitään ihan tavallista paperia, vaan puukuitujen lisäksi raaka-aineena on jauhettua kauran kuorta, jota myllyiltä syntyy isoja määriä ja joka pääosin poltetaan. Fazer toimitti meille kauran kuorta sellaisena kuin se heillä menee polttoon eli vasaramyllyllä jauhettuna.


Pilot-kone oli lämmitetty valmiiksi ja saavuttuamme paikalle pääsimme aloittamaan ajot. Edellisenä päivänä jauhettu havusellu ja Fazerilta saatu jauhettu kauran kuori sekoittuvat konesäiliössä tai kyypissä, niin kuin meidän alalla sanotaan. Sitten alkoi jännittävä osuus, massaa alettiin ajamaan perälaatikon kautta viiraosalle eli levitettiin laimea sulppu n. 40 cm leveydelle ja sitten alettiin poistamaan vettä, mikä oikeastaan on paperikoneen loppuosan päätehtävä: ensin imuilla, sitten puristamalla huopaan ja lopuksi vielä haihduttamalla kuumien sylintereiden ympärillä. Helpotus oli suuri, kun päänvetäminen eli märän rainan vienti koneessa eteenpäin onnistui ja hylsyn ympärille alkoi kiertyä paperia, jolle kaurankuori antoi kauniin kuvioinnin.


Toinen jännityksen aihe oli, että pysyykö kauran kuori kiinni paperissa vai variseeko se pois. Mutta tämäkin huoli hälveni ja paperi ei vain näyttänyt, vaan myös tuntui hyvältä. Saimme kolmen päivän aikana ajettua kaurankuorta usealla eri pitoisuudella (15 % – 50 %) ja useampaa eri neliömassaa eli näistä materiaalista voi tehdä vaikka leipäpusseja, mitä aiommekin pian kokeilla tai jopa kartonkituotteita, joita voimme ideoida jatkossa hankkeessamme. Kiitos Juuso, Helena ja Mika ammattitaitoisesta ja joustavasta yhteistyöstä!Projektitiimiläisiä ja Juuso Rantanen Tervakoskelta paperia tekemässä kauran kuoresta. Kuva: Ilmari Huttu-Hiltunen 2019

Teksti: Päivi Viitaharju

77 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page